miercuri, 31 martie 2010

peter borgman - curajul de a deveni bogat


Daca dintotdeauna ai vrut sa ai afacerea ta, daca lucrezi intr-un domeniu pentru care simti pasiune, daca ai vointa, daca esti o persoana activa care nu se complace in rutina, ocazia de a fi bogat te asteapta pentru a o provoca.


Daca ai profil de capitan de vas si nu de angajat perfect, daca simti nevoia de a fi independent si nu legat de program, atunci nu mai ai nevoie decat de vointa pentru a deveni bogat.

Primul pas spre bogatie consta in schimbarea modului de a gandi si in renuntarea la prejudecati. O persoana care simte atasament sau aversiune fata de bani nu va reusi niciodata sa devina bogata pentru ca o impiedica sentimentul de vinovatie. O alta frana importanta este frica, fiind cauzata de inactivitate. Cu vointa, dar fara actiune nu se poate ajunge la bogatie. Iar frica este invinsa numai prin actiune, pentru ca numai actiunea creste increderea sau respectul de sine. Autorul il citeaza pe Jim Morrison: "Infruntati temerile cele mai profunde, iar dupa aceea frica nu va va mai deranja".

Succesul este legat de cele mai multe ori de domeniul in care oamenii lucreaza cu pasiune. Nu exista scuze de genul "eu nu am talent" pentru ca toata lumea are talent, numai ca trebuie sa vada cum ii place sa-si petreaca timpul din afara serviciului si sa se dezvolte in acel domeniu. Talentul provine din originalitate, de aceea trebuie sa fim originali in felul de a gandi, de a vedea, de a intelege.

Dupa ce reprogramarea constientului s-a produs, etapa a doua consta in a oferi ca hrana mintii numai ceea ce are nevoie pentru a merge in directia stabilita. Sa ai un singur scop de urmarit are o importanta capitala.


Infruntati temerile cele mai profunde, iar dupa aceea frica nu va va mai deranja
Jim Morrison


Atragem intotdeauna lucrurile la care ne gandim cel mai mult. Daca ne gandim la succesul obtinut prin ceea ce ne place sa lucram, il vom atrage. Autosugestia este arta de a deveni stapanul propriului destin. Vizualizarea creatoare, numita si imagerie mentala, ne da sansa, ca folosind propria imaginatie, sa ne vedem in situatia dorita. In timpul vizualizarii creatoare, devenim persoana care dorim sa fim. Mai departe, actionam pentru a deveni persoana pe care imaginatia noastra o cunoaste. Odata luata o decizie in privinta a ceea ce vrem sa devenim, nu trebuie sa o schimbam pentru ca acest lucru scade increderea in sine. Pe masura progresului, limitele trebuie impinse incontinuu pentru perfectionare. La polul opus bogatilor se afla cei care-si plang de mila, dar care aplica sistematic legea celui mai mic efort. Ei nu vor sa-si schimbe obisnuintele, se simt protejati de certitudini si rutina, iar schimbarea echivaleaza cu pierderea sigurantei si a pamantului de sub picioare.

Un singur scop odata, fara fluctuatii sau nehotarare, urmarind visul tot timpul, ca pe o idee fixa, devenind manie, este esential pentru reusita proiectului. Pentru a deveni cel mai bun dintr-un domeniu trebuie sa fii pasionat de ceea ce faci. In plus, disciplina este regula de la care nu exista abateri, chiulul fiind interzis. Este necesara supraspecializarea, dobandirea de cunostinte aprofundate intr-un singur aspect al domeniului ales. Cultivarea curiozitatii este necesara pentru perfectionare.

Pe orice drum apar obstacole, dar scopul lor trebuie privit ca o modalitate de a ne face mai curajosi si mai increzatori in propriile puteri. Esecurile sunt inevitabile, ele sunt chiar necesare evolutiei si trebuie privite ca etape, totul este sa nu facem a doua oara aceeasi greseala. Deciziile sunt decizii, fie ca sunt bune sau proaste si vom fi nevoiti sa luam decizii in fiecare zi. Pentru a lua o decizie, este necesar sa stim sa dozam cunoscutul si necunoscutul.

Daca destinul nu ne conduce pe drumul prosperitatii, este datoria noastra sa-l provocam si sa cream ocazii fara a mai astepta sa vina el la noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu