miercuri, 26 februarie 2014

Victor Frankl - Omul in Cautarea Sensului Vietii

“Omul în căutarea sensului vieţii“, reprezintă o meditaţie a lui Viktor Frankl privind evenimentele din lagărele de concentrare naziste în care a fost ţinut ca prizonier pe perioada celui de-al II-lea Război Mondial. 

 Dacă ai văzut vreodată un documentar despre atrocităţile ce au avut loc în lagăre precum Auschwitz, Belzec sau Majdanek, cunoşti dintr-un punct de vedere detaşat, realitatea crudă cu care se confruntau evreii deţinuţi. 

 Totuşi cartea nu este despre Holocaust, cât este despre interacţiunea şi dialogul interior ale lui Viktor Frankl cu întâmplările din lagărele pe unde a fost plimbat şi cum s-a folosit de logoterapie, pentru a putea a nu-şi pierde speranţa.

 Cumpără cartea Viktor Frankl este unul dintre cei mai influenţi gânditori din domeniul psihoterapiei, logoterapia lui Frankl fiind apreciată ca fiind cea de-a treia şcoală vieneză de psihoterapie, după psihanaliza lui Sigmund Freud şi psihologia individuală a lui Alfred Adler. 

 Cartea lui Viktor Frankl are 2 părţi şi o postfaţă, care a venit drept completare la ediţia din 1984. Partea întâi cuprinde “Experienţe din lagărul de concentrare”, în partea a doua Frankl descrie ce este “Logoterapia pe scurt”, iar în postfaţa respectivă Frankl redă un transcript dintr-o conferinţă susţinută în anul 1983, în Germania de Vest. 

 Felul cum povesteşte Frankl evenimentele importante la care a luat parte în lagărele de concentrare naziste, scoate la suprafaţă multe “insight”-uri despre comportamentul şi natura omului. 

 Idei reţinute din “Omul în căutarea sensului vieţii” 

 Omul dacă nu ştie când se va termina o sarcină, mai ales atunci dacă este una care nu îi place, va trece prin chinuri fantastice, care îi vor pune psihicul la încercare: “Unul dintre deţinuţi care la sosirea sa mărşăluise de la gară până la lagăr într-o coloană lungă de necunoscuţi, mi-a spus mai târziu că se simţise ca şi cum ar fi participat la propria înmormântare. Viaţă îi păruse absolut fără niciun viitor. O privea ca şi cum ar fi fost deja încheiată, ca şi cum ar fi murit deja. Acest sentiment al lipsei de viaţă, se intensificase şi din alte cauze: din punct de vedere temporal, lipsa unui capăt pentru perioada de prizonierat era cel mai acut resimţită; din punct de vedere spaţial, aveam de-a face cu îngrădirea în limitele lagărului.” 

Atunci când o emoţie este conştientizată, aceasta poate fi controlată: “Emoţia, care este o suferinţă, încetează să mai fie suferinţă de îndată ce ne formăm o imagine clară şi precisă” – Spinoza 

Dacă ai un scop în care crezi cu adevărat, poţi să înduri aproape orice: “Cel care are un de ce pentru care să trăiască poate îndura aproape orice.” – Nietzsche 

 “Consider că este o concepţie greşită şi periculoasă despre igiena mintală presupunerea că omul are nevoie în primul rând de echilibru sau, aşa cum este numit el în biologie – de “homeostază”, adică o stare lipsită de orice tensiune.

De fapt omul nu are nevoie de o astfel de stare lipsită de tensiune, ci mai degrabă de strădania şi lupta pentru atingerea unui scop valoros, a unei sarcini liber asumate. 

Lucrul de care are el nevoie este nu să scape cu orice preţ de tensiune, ci omul are nevoie de chemarea pe care i-o adresează un anumit sens potenţial care se vrea realizat”

Cartea e plină de astfel de fragmente care îţi aduc claritate şi înţelegere şi reprezintă o lectură scurtă, plăcută şi profundă. 

 Pe scurt, îţi recomand cu drag să citeşti “Omul în căutarea sensului vieţii” şi chiar să începi să te documentezi mai serios despre ce presupune logoterapia. 

 Drept concluzie a acestei recenzii, te las cu una dintre “maximele” logoterapiei, abordarea în psihoterapie propusă de Viktor Frankl: “Trăieşte ca şi cum ai trăi a doua oară, iar prima dată ai fi acţionat la fel de greşit pe cât eşti acum pe cale să o faci!”

DOWNLOAD

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu